:: Mereka2 Yang CooL !!::

Tuesday, February 22, 2011

Menantu vs Mertua : Selami Jiwa l Petua Memenangi Hati Mertua & Menjadi Menantu Terbaik

Antara soalan yang diutarakan oleh penonton:


Bagaimana nak berhadapan dengan mertua yang suka membanding-bandingkan dengan menantunya yang lain?
1. Setuju kan sahaja dulu.
2. Sokong. Mungkin ada betulnya kenapa menantu lain lebih menonjol dan disayangi lebih daripada kita.
3. Selami masalah tersebut dan pikir-pikirkan apa yang kurangnya pada diri kita ni. Perbaiki.
4. Jangan sesekali berkomplot dengan menantu lain untuk menjatuhkan mertua.


2. Patutkah menantu duduk serumah dengan mertua atau ipar duai?
Kalau boleh jangan. Kata orang "Dekat bau taik, jauh bau bunga". Bila dekat, mulalah akan nampak keburukan menantu. Itu tak kena, ini tak kena. Rumah tak kemas, tak pandai masak, tak pandai itu ini. Seeloknya berjauhanlah. Lagipun ini kerana menantu dan mertua ada cita rasa masing-masing. Tambah kalau ada ipar duai, sedikit sahaja konflik mungkin akan melibatkan mereka. Banyak campur tangan nanti. Kalau boleh, pisahkan. Tetapi kalau duduk dekat dengan rumah mertua, lawatlah mereka sekerapnya.


Petua Jadi Menantu Yang Terbaik / Memenangi Hati Mertua / Tackle Hati Mertua :-

1. Anggap ibu mertua seperti mak sendiri. Jadinya kita takkan kecik hati bila dimarah, ditegur. Kita kena fikir bahawa semua itu hanya sebab mereka sayangkan kita. Bukan nak marah pun tapi demi kebaikan kita juga...

2. Menantu kena mengalah. Memang mertua bukan sentiasa betul tapi kita ambillah masa untuk menjelaskan. Jangan terus-terus membangkang bila masa-masa tak setuju dengan mertua. Mengalah lah dahulu. Bertolak ansur itu penting.

3. Elakkan konflik dgn mertua kerana akhirnya ia akan melibatkan suami. Teruklah bila mana suami terpaksa memilih untuk berpihak samada mak mertua atau isteri. Kerana disebelahnya adalah ibu. Dan sebelahnya lagi adalah isteri. Dua-dua sama penting. "Ibu hanya satu tapi isteri boleh ada 4". hehehe... bahaya ya kalau suami pikir sampai tahap itu...

4. Peluk, cium, urut mertua kita. Sayangi dan hargai mereka. Sejukkkk sikit hati mertua bila melihat kita.

5. Hiburkan hati mereka dengan sering beri hadiah. Tak banyak, sedikit pun takpe tanda mengingati dan menghargai. Walaupun hanya lauk pauk yang kita dah masak. Bila berkunjung ke rumah mertua, bawalah buah tangan.

6. Jangan melapor pada mertua apa yang tidak baik tentang suami. Selalunya dan normally, tiada mak yang tidak kenal akan anaknya sendiri. Kadang-kadang mertua sendiri akan datang pada kita dan sebut tentang perangai anaknya sendiri yang mungkin kita sebagai isteri tidak akan tahan. Jadi, hal-hal rumahtangga seeloknya sembunyikan. Melainkan dah tahap teruk sangat, bolehla minta nasihat daripada mertua.

7. Hantar gelombang positif. Sebagai menantu kita perlulah bersangka baik, sayang pada mertua. Mereka ibu bapa kita juga... Jangan berburuk sangka pada mertua.

8. Berbaik-baik dengan semua ipar duai. Jangan menikam belakang atau memburuk-burukkan ipar duai. Dan kalau kita sebagai ipar duai juga jangan sekali-kali campur tangan masalah rumahtangga adik beradik kita dengan menjadi batu api dsbgnya.

9. Walau kita tak suka pun pada mertua, jangan sampai berkomplot dgn biras-biras untuk menjatuhkan mertua.

10. Jangan cakap benda-benda tidak baik di belakang mertua.

11. Jadilah menantu yang solehah. Beriman, boleh diharapkan, pandai menjaga rumahtangga, pandai mengambil hati, penuh kasih sayang dll.

12. Setiap hari, jangan lupa untuk mendoakan mertua. Dengan bersungguh-sungguh. Doakan kesejahteraan, kesihatan, kesenangannya, ringankan bebanannya dll.

13. Beri khidmat seperti masak makanan, tolong mertua dengan apa yang dia tidak mampu dan sebagainya. Dengan seikhlas hati. Bila ikhlas, baiklah hasilnya nanti.

14. Seringkalilah bertanya khabar mertua. Lebih-lebih lagi bila mereka jauh dari kita. At least mereka tak tertanya-tanya apalah ceritanya kita di sini dan kita juga tahulah apa khabarnya mertua kita di sana. Entahkan sihat, entahkan sakit.

15. Dan ingatlah bahawa;

"Redha Allah pada seseorang anak adalah bergantung kepada redha daripada ibu bapa anak tersebut."
_________________________________
**Teringat pesan arwah mak....Arwah mak ada cakap dulu....."Jan,kalau nk cr suami,cari yg sembahyang,boleh bimbing jan.....boleh ajar jan...sebab tu yg akan kekal.... dan kalu dah kahwin, jgn duk 1 rumah ngn mertua....duk umah asing2....

BACA JE? MEH LA KOMEN-MENGOMEN!

0 Yang mendoakan Cik Marjan Kurus..(^_^):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...