:: Mereka2 Yang CooL !!::

Wednesday, February 23, 2011

Mas Kahwin Semakin Membebankan?

Sekarang ni kecoh sana-sini cakap pasal mas kahwin RM 300 yang baru diisyhtiharkan oleh kerajaan negeri Selangor dikatakan sebagai terlalu mahal. Malahan, ada yang cakap ia terlalu membebankan!

Pada hemat aku, RM 300 untuk bayaran mas kahwin adalah berpatutan. Lebih-lebih lagi apabila melibatkan kos sara hidup yang semakin tinggi terutamanya di kawasan negeri Selangor. Negeri-negeri lain pun patut mengkaji semula nilai mas kahwin masing-masing. Biar berpadanan dengan kadar semasa.

Tak keterlaluan kalau dikatakan bayaran duit hantaran yang mencecah beribu-ribu lemon tu jauh lebih membebankan sebenarnya! Padahal, duit hantaran tu bukan wajib pun.

Tu lah yang kebanyakan orang kita tak sedar. Kemain lagi canang satu kampung berapa duit hantaran yang anak perempuan dia terima. Masa tu, tak pulak rasa macam membebankan pengantin lelaki ke apa. Tup tup bila mas kahwin jadik 3 ratus, kecohnya dah macam 3 ribu!

Kepada bakal pengantin sekalian, tak kiralah berapa nilai mas kahwin pada masa-masa akan datang, pokok pangkalnya, kukuhkan kedudukan kewangan dulu sebelum berumahtangga. Belajar cara-cara nak uruskan kewangan keluarga daripada sekarang. Dapatkan pandangan daripada orang yang lebih berpengalaman macam mak ayah kita, lagi bagus sebenarnya.

Ingat, duit yang kita simpan untuk kahwin tu, bukan sekadar guna untuk majlis kahwin je, ye. Usai selesai je majlis, banyak lagi wang yang akan mengalir keluar untuk memulakan bahtera rumahtangga.

Mana nak beli beras lagi, sabun basuh, tong gas, peti sejuk yadda yadda. Semua tu nak beli pakai duit. Melainkan kad kahwin kamu yang tebal kemain dan wangi harum semerbak tu boleh dijual semula secara barter, maka tak perlu lah kamu risau :p

Oh, dah alang-alang aku beriya tulis pasal mas kahwin semua ni, nah aku tepek sekali kadar semasa nilai mas kahwin ikut negeri. haaa... pilih la mana-mana yang berkenan di hati.

Johor: RM 22.50
Melaka: RM 40.00
Negeri Sembilan:
RM 24.00 (Bukan Waris – Dara)
RM 12.00 (Bukan Waris – Janda)
RM 48.00 (Waris – Dara)
RM 24.00 (Waris – Janda)
Selangor: RM 80.00 (Dara) , RM 40.00 (Janda)
Kuala Lumpur: RM 80.00 (Dara) , RM 40.00 (Janda)
Perak: RM 101.00
Pulau Pinang: RM 24.00
Pahang: RM 22.50
Sabah: RM 100.00 (Dara) , RM 80.00 (Janda)
Sarawak: RM 120.00
Labuan: RM 80.00
Kedah, Perlis, Terengganu, Kelantan :
Tidak ditetapkan (biasanya, nilai duit hantaran dikira sebagai mas kahwin)
___________________________________
erm..bg sape2 yg nk kawen ngn oprg Kedah,Perlis,Tganu & Kelantan....,kena lah simpan duit byk2 ye..=)

BACA JE? MEH LA KOMEN-MENGOMEN!

0 Yang mendoakan Cik Marjan Kurus..(^_^):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...