:: Mereka2 Yang CooL !!::

Friday, April 8, 2011

Awas Hadiah Perkahwinan!
Majlis perkahwinan selalu cukup meriah dengan kehadiran saudara-mara, sahabat handai yang datang. Dan bukan mereka datang saja, biasanya mereka bawa hadiah sekali untuk diberi kepada raja sehari. Kadang-kadang sampai berpuluh-puluh kotak hadiah yang diterima.

Kebiasaannya upacara membuka hadiah dilakukan sebelah malam sama ada dirumah pengantin lelaki atau pun perempuan dan dikelilingi oleh sanak-saudara dikeliling serta ada yang ambil gambar sebagai kenangan. Satu perkara yang perlu kita ingat bahawa, dalam berpuluh-puluh hadiah yang diterima tu, adakah semuanya hadiah yang menceriakan kita? Mungkin ada hadiah yang memalukan dan ada juga hadiah yang memberi masalah kepada kita.

Sebagai contoh, cerita ini memang pernah berlaku. Seorang lelaki, dia ada hubungan dengan beberapa seorang perempuan tetapi berkahwin dengan gadis yang lain. Makan awek lama dia tu mungkin rasa kecewa kerana ditinggalkan oleh teman lelaki tersebut.

Diringkaskan cerita, bekas kekasihnya itu tahu hari perkahwinan si lelaki ini dengan gadis pilihannya. Lalu si gadis yang kecewa ni memberi hadiah istimewa kepada bekas kekasihnya itu semasa kenduri perkahwinan tersebut tanpa disedari oleh si lelaki tadi.

Ok, pada sebelah malamnya, ada la upcara membuka hadiah. Pengantin ni pun buka la hadiah dengan suasana gembira. Dan tiba giliran untuk membuka hadiah dari bekas kekasihnya itu (dia tak tahu).

Nah, apabila dibuka hadiah itu, terkejut semua orang sekeliling. Mengapa? Rupanya hadiah yang diberikan oleh gadis kecewa itu berbentuk frame gambar yang besar yang ada gambar-gambar kenangannya bersama bekas kekasihnya itu, disusun dengan cantik.

Terkejut isterinya melihat gambar tersebut. Saudara bayangkan, apa yang nak dikatakan kepada isteri dan keluarga pihak perempuan apabila lihat gambar itu? Mesti mati kutu si lelaki ni nak jawab. Banyak persoalan timbul di sini yang menjadikan suasana ceria berubah kepada huru-hara. Cuba bayangkan...

Jadi, nasihat saya, kepada anda yang ada lebih dari 1 awek/balak, berhati-hatilah supaya perkara ini tidak terjadi.

Cuba fikirkan, apa anda nak jawab kepada isteri dan saudara-mara belah isteri anda tu...
BACA JE? MEH LA KOMEN-MENGOMEN!

0 Yang mendoakan Cik Marjan Kurus..(^_^):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...