:: Mereka2 Yang CooL !!::

Wednesday, April 27, 2011

15 makanan penyebab gemuk


1. Kentang Asli - Apalagi jika proses pengolahannya menggunakan krim dan mentega. Bayangkan, 1/2 mangkuk saji saja sudah mengandungi 200 kalori!

2. Permen - Selain mengandungu jenis lemak jahat, kadar gulanya juga sangat tinggi. Begitu pula panganan sejenis seperti donat, cake dan bahulu gulung.

3. Ais Krim - Mengandungi kandungan lemak, gula dan kalori yang tinggi. Jadi, pertimbangkan kembali utk menikmatinya jika Anda sedang berdiet.

4. Kerepek Kentang - Di samping itu, kerepek kentang banyak mengandungi bahan pengawet, perasa dan pemanis buatan yang jelas-jelas dapat merugikan kesihatan.

5. Daging Olahan - Seperti hot dog, sosej dan daging olahan sejenisnya mengandungi lemak tak baik. Kadarnya yang begitu tinggi, sama banyak dengan kadar garam yang dikandungnya.

6. Jajanan Gorengan - Makanan jenis ini kurang baik bagi kesihatan kerana umumnya digoreng dgn minyak yang tidak digantikan setiapkali menggoreng. Kandungan lemaknya juga sangat tinggi dan kurang terjamin kebersihannya.

7. Makanan Cepat Saji - Antaranya hamburger,nachos dan kentang goreng. Kandungan lemaknya sangat tinggi, begitu pula kandungan kalorinya.

8. Minuman Bersoda - meski mendatangkan kesegaran sesaat, minuman ini sama sekali tidak memiliki nilai-nilai nutrisi. Kecuali, kaya akan kandungan gula, sodium dan kalori.

9. Sereal manis - Sereal dengan kandungan karbohidrat yang tinggi, semakin menjadi ancaman bila bertemu dengan rasa manis dari gula. Makanan jenis ini akan meningkatkan gula darah dan menyebabkan tubuh menimbun lemak.

10. Susu Whole Milk - meskipun kandungan kalsiumnya baik bagi tubuh, susu jenis ini memiliki kandungan lemak yang sangat tinggi yang akan menambah timbunan lemak tubuh. Jadi, kalau ingin mengambil manfaat kalsiumnya, ganti saja dengan mengkonsumi susu yang bebas lemak atau minuman yang sudah dikurangi kandungan lemaknya.

11. Kuah Daging - kandungan lemak dan karbohidrat mahupun kalorinya sama-sama tinggi

12. Roti - Terutama yang terbuat dari tepung yang sudah mengalami proses penghalusan, sehingga tinggi kandungan lemak dan karbohidratnya.

13. Aneka Krim - Whipped cream yang sering dipakai sebagai penghias pada jus strawberry dan dreassing salad, semuanya mengandungi lemak tinggi dan akan menjadi kalori tinggi jika tercampur dengan makanan sihat.

14. Mayonis - Memiliki sekian banyak ikatan lemak di dalamnya. Jadi, sebaiknya guna sedikit sahaja.

15. Kopi Instan - Tahukan anda bahawa secangkir kopi instan mengandungi lebih dari 39 lemak?Nah,klu tidak mahu tubuh anda jadi timbunan lemak, hitung..
** Ok,saya sedang elak kan semua ni...(^___^)

BACA JE? MEH LA KOMEN-MENGOMEN!

0 Yang mendoakan Cik Marjan Kurus..(^_^):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...