ni aku nk share ape yg aku belajar masak2 dr kakak aku...hehee
KETUPAT SOTONG KELANTAN..............
bezanya Ketupat sotong Kelantan & terengganu adalah..colournya...
hehe
yg kelantan punya kuah colour coklat....
Kalo yg Terengganu kuah dia colour putih....
dulu arwah mak selalu buat...so,skrg aku plak yg kena belajar ...hehe
(^_^)
Bahan-bahan10-12 Ekor Sotong Putih
200g Beras Pulut (boleh dianggar)
Santan Kelapa (dari 1-1 1/2 biji kelapa - sedikit untuk merendam pulut)
2-3 ketul Manisan@Gula Melaka
2-3 Helai Daun Pandan (simpulkan)
Gula (terpulang)
Garam (terpulang)
buluh/lidi pencungkil gigi
200g Beras Pulut (boleh dianggar)
Santan Kelapa (dari 1-1 1/2 biji kelapa - sedikit untuk merendam pulut)
2-3 ketul Manisan@Gula Melaka
2-3 Helai Daun Pandan (simpulkan)
Gula (terpulang)
Garam (terpulang)
buluh/lidi pencungkil gigi
Cara-caranya1. Rendam beras pulut lebih kurang 1 jam dengan santan.
2. Bersihkan sotong, buang segala isi perutnya.
3. Kemudian masukkan pulut yang telah direndam tadi kedalam sotong lebih kurang 3/4 badan sotong.
4. Sematkan kepala sotong kebadan sotong menggunakan buluh pengcukil tadi agar pulut tidak keluar bila dimasak.
5. Susun sotong kedalam periuk.Masukkan santan dan lebihan santan yang digunakan untuk merendam sotong,garam,gula,manisan@gula Melaka,dan daun pandan
6. Kacau hingga mendidih, sehingga pulut masak dan pekat kuahnya. Rasa manis dan lemaknya.
7. Hidangkan(boleh di potong-potong). Selamat Mencuba
Nota:
1. Gula,dan garam terpulang jika ingin dimasukkan.
2. Santan juga anggarkan
0 Yang mendoakan Cik Marjan Kurus..(^_^):
Post a Comment